Някои ултрапреработени храни са здравословни. Това установи изследване, финансирано от СЗО

...
Някои ултрапреработени храни са здравословни. Това установи изследване, финансирано от СЗО
Коментари Харесай

СЗО: Някои ултрапреработени храни... са здравословни

Някои ултрапреработени храни са здравословни. 

Това откри проучване, финансирано от СЗО и оповестено в научното списание The Lancet. То се основава на разбор на диетичната история на 266 666 души в седем европейски страни. Учените акцентират, че потреблението на салами и подсладени питиета усилва опцията от развиване на рак, диабет, сърдечни болести и други.

Хлябът и зърнените закуски обаче намалявали риска за здравето заради съществуването на фибри. Експертите влизат в отбрана и на други храни с неприятна популярност - сладкишите, готовите храни, растителните други възможности на месни артикули. Според тях те " не са свързани с риск от мултиморбидност " (мултиморбидност - съществуване на най-малко две съкращаващи живота болести по едно и също време, като рак и сърдечно заболяване).

Специалистите установяват, че разглеждането на всички ултрапреработени артикули като нездравословни за здравето е голословно. Все отново те предлагат по-рядко да се консумират преработени храни и дават за добър пример средиземноморската диета.

" Нашето изследване акцентира, че не е належащо изцяло да се заобикалят ултрапреработените храни. По-скоро потреблението им би трябвало да се ограничи и да се избират пресни или минимално модифицирани храни ", показва Хайнц Фрайслинг, съавтор на отчета и специалист в IARC - организация за проучване на рака към СЗО.

Д-р Дуейн Мелор, старши учител в здравното учебно заведение на Университета Астън, се съгласява. 

" Концепцията за ултрапреработени храни е прекомерно необятна ", настоява той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР